rss

1. DÜŞÜNCEYE DAYALI YAZI TÜRLERİ:
Fıkra 
   Günlük konularda fikir bildirmek amacı ile yazılan kısa yazılardır.Yazar düşüncesini kanıtlamak zorunda değildir.
   Güldürücü fıkralarla karıştırılmamalıdır.Güldürücü fıkralar halk hikayecikleridir. 
 
Makale
    Bir konuda okuyucuya bilgi veren ya da bir düşünceyi açıklayan,kanıtlamaya çalışan gazete ve dergi yazılarıdır.
    Her konuda makale yazılabilir.
    Her anlatımda olduğu gibi;başlık,giriş-gelişme-sonuç bölümleri makalenin de bölümleridir.
    Makalede belgelere dayalı,kanıtlayıcı ifade vardır.    

   Deneme
Bir konuda yazarın kişisel düşüncelerini,kesin kurallara bağlamadan, samimi bir dilde ve özgürce anlattığı düz yazıdır.
   Makale ve fıkradan farklı olarak bilgi vermeyi amaç edinmez.Denemede yazar kişisel görüşlerini anlatır.Kesin bir sonuca varmaz.
   Deneme,söyleşiye benzer fakat söyleşide yazar okuyucu ile konuşurmuş gibi yazar.Denemede ise yazar kendi kendisi ile konuşurmuş gibi yazar.
Söyleşi ( sohbet)
   Yazarın,okuyucu ile sohbet edercesine;senli,benli içten bir ifade ile belli bir konuyu anlatmasıdır.
   Yazar fikirlerini ispatlamak çabası içinde değildir.Ama sohbet havası içinde okuyucuya sorduğu soruları kendisi cevaplayarak fikirlerini savunur.
Eleştiri
Bir sanat yapıtını veya bir sanatçıyı Bütün özellikleriyle tanıttıktan sonra onun olumlu ve olumsuz yönlerini somut verilere dayanarak yargılayıp değerlendiren yazı türüdür.
Mektup
Birbirinden uzakta bulunan kişiler, kurumlar, kuruluşlar ve örgütler arasındaki bildirişimi sağlayan haberleşme yazısıdır. Üç türlü mektup vardır:
a)    Edebi metin:Edebi sorunlar üzerinde durulan,yazarların birbirlerine yazdıkları mektuplardır.
b)    Özel Mektuplar: Birbirini tanıyan kişilerin hal-hatır sorma,haber verme,bir şey sorma gibi nedenlerle yazdıkları mektuplardır.
c)     İş Mektupları: İş yerlerinin birbirlerine yazdıkları mektuplardır;Dilekçe sipariş mektupları,resmi yazılar iş mektuplarıdır.
Röportaj
         Herhangi bir olayı veya olguyu gezip görme yoluyla araştırma ve incelemelere dayandırarak anlatan bir  yazı türüdür. Temel amaç, bir gerçeği gözler önüne sermektir. Bunu yaparken de fotoğraf ve belgelerden yararlanılır.
    Röportaj, tek bir yazıdan oluşabileceği gibi bir yazı dizisi halinde de olabilir. Yalın ve çarpıcı bir anlatımın dikkat çektiği bu yazı türünde inceleme ve araştırmalarda kişilerle yapılan konuşmalara da yer verilir.
2. YAŞANTIYA DAYALI YAZILAR:
Anı (Hatıra) 
 Bilim,sanat,politika alanında ün yapmış kişilerin başından geçen olayları anlatan yazılardır.
                                               Gezi (Seyahat)
    Gezilip görülen yerlerin,tarihi,coğrafi,ekonomik ve kültürel özelliklerini anlatan yazılara Gezi yazısı denir.
    Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi örnek olarak verilebilir.
Günlük
   Günü gününe yazılan olaylar,duygular,düşünceler ve bunlarla ilgili yorumların,izlenimlerin tarih atılarak yazılmasına GÜNLÜK denir.
   Günlük ile anı arasındaki en belirgin fark;günlüğün tarih ile yazılmasıdır.Ayrıca günlükte anlatılanlar,anlatanı çok fazla etkilememiş olabilir.Oysa anıda çarpıcı olaylar anlatılır.
    Biyografi
Tanınmış kişilerin hayatlarını ve hayatlarındaki önemli dönemleri ön plana çıkararak başkası tarafından yazılmasıdır.
Otobiyografi
Tanınmış kişilerin hayatlarını ya da hayatlarındaki önemli dönemleri ön plana çıkararak kendileri tarafından anlattıkları yazılardır.
3. YAŞANTIYA VE KURGUYA DAYALI YAZILAR:
Roman
        Olmuş ya da olabilecek olayları anlatan yazı türüdür.Hikayenin uzun ve derin anlatım özelliğine sahip türüdür.Yer ve zaman kişilere bağlı olarak ayrıntılı bir biçimde anlatılır.
        Roman, Batı edebiyatında başlayan ve gelişen bir düzyazı türüdür. Batı edebiyatında çağdaş romanın ilk örnekleri olarak Cervantes'in "Don Kişot"u, Daniel Defoe'nun "Robinson Crusoe"su kabul edilebilir. 
        Batılı roman anlayışı Türk edebiyatına, Yusuf Kâmil Paşa'nın Fenelon adlı Fransız yazarından yaptığı "Telemak" çevirisiyle 1862'de girmiştir. İlk yerli roman örneğimiz ise Şemsettin Sami'nin 1872'de yazdığı Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat'tır.
Hikaye(Öykü)
        Olmuş ya da olması mümkün olayları belli bir plan çerçevesinde yer ve zamana bağlı olarak anlatan kısa yazılardır.Genel hatlarıyla romana benzer fakat romandan kısadır.Hikayede kişiler,romandan azdır ve romanda olduğu gibi olaylar ve kişiler anlatılırken derin ayrıntılara girilmez.
Tiyatro
Yaşanmış ya da yaşanması olanaklı olayları sahnede canlandırmak amacıyla yazılan öyküsel yazı türüne tiyatro denir.
Masal
Yaşanması olası olmayan,kahramanları hayal ürünü ve olağan üstü özellikler taşıyan yazı türüdür.
   Giriş bölümü ve sonuç bölümü bir tekerleme ile başlar:Evvel zaman içinde,kalbur saman içinde...........,Onlar ermiş muradına,biz çıkalım...........gibi.
   Yer ve zaman yoktur ya da hayal ürünüdür.
     Fabl
Belli bir ahlak dersi vermek amacı ile,insanlar arasında geçmekte olan ibret verici bir olayı,hayvanları ve cansız varlıkları konuşturarak anlatan yazı türüdür.
   Fabl sonunda okuyucuya bir ders vermek amaçlanır.

   Düz yazı olduğu gibi nesir olarak da yazılabilir.

0 yorum: