rss

Enerji verici ve vücudun yapı taşı olmakla birlikte, sağlıklı bir hayat için besinler vasıtası ile dışarıdan alınan,  vücuttaki biyolojik olayların normal olmasına, insan ve hayvanının, dengeli gelişmesine sebep olan uzvi (organik) maddeler.
Vitamin kelimesi, sıhhate sebep olan amin manasında olup, ilk defa 1911 senesinde C. Funk adlı bir kimyacı tarafından kullanıldı. Vitamin isminin kullanılmasından asırlar önce,  protein, karbonhidrat, lipid, madenler ve su dışında henüz belirlenmemiş bazı kimyasal maddelerin de normal beslenme için gerekli olduğu bilinmekteydi. Mesela aylarca denizlerde gezen gemiciler limon ve sebze yemediklerinden skorbüt hastalığına yakalanmışlar ve bunun tedavisinin de limon yemekle mümkün olduğu anlaşılmıştır. Çünkü limonda C vitamini bulunmaktadır. Diğer taraftan, yalnız kabuğu soyulmuş, pirinç ile beslenen insanlarda beriberi hastalığının meydana geldiği ve bu hastalığın pirinç kabuğu ile tedavi edildiği  bilinmekteydi. Vitamin eksikliğinin sebep olduğu hastalıklara “Avitaminoz” veya “Hipovitaminoz” denir.

Bugün ülkemizde, belirli vitamin eksikliklerine seyrek rastlanmaktadır. Böyle eksiklikler görülen kimselerde ya alkolizm gibi çok kötü alışkanlıklar veya sindirim bozukluğu bulunmaktadır. Teknoloji bakımından ileri ülkelerde meydana gelen egoizm (bencillik) ve materyalizm (maddecilik) hastalığı, yaşlanan kimselerin tek başına yaşamasına sebep olmaktadır. Böyle yaşlı kimseler tek yönlü hazır yemekler ile beslendiklerinden, vitamin eksikliği görülmektedir. Ayrıca bol miktarda bira ve şarap tüketen bu ülkelerin insanlarında vitamin eksikliğinin olması çok tabiidir. Çünkü, alkol ince barsakdaki emilimi bozmaktadır. Buda birçok bakımdan vitamin alamama olayıdır. Bugün ki tıp kati olarak alkolün, B  XXXX vitaminlerinin alınmasına mani olduğunu ve fazla tükettiğini ortaya koymuştur. Bunların eksikliğinin nelere  sebep olduğu BZZZZ vitaminler kısmında geniş olarak anlatılmaktadır.
Ayrıca büyük şehirlerdeki yerleşim bozukluğu, insanların güneş ışını almasına mani olduğundan D vitamini eksikliği ortaya çıkmaktadır.
Bütün vitaminler ya oldukları gibi veya provitamin (vitaminin önmaddesi ) şeklinde bitkiler tarafından sentez (basit maddelerden meydana getirme) edilirler. Provitaminler, vücutta vitamin haline dönüştürülür. Bu dönüşme ya vücudun kendi gücü ile veyahut dış bir kuvvet vasıtası olur. 

0 yorum: